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Dear Mr. Hughes 
 
In your letter of September 2, 1983, you expressed an interest in whether TBA Financial Corporation 
(“TBA”), a registered broker-dealer and investment adviser, is responsible, in its capacity as an 
investment adviser, for its registered representatives. You specifically asked whether TBA's registered 
representatives “come under” its investment adviser's registration. 
 
A registered representative rendering advisory services as an employee of a registered investment 
adviser, whether listed on his investment adviser's Form ADV or not, need not be registered individually 
as an investment adviser. You might note that registered investment advisers have a continuing 
responsibility to comply with the provisions of the Investment Advisers Act (“Act”), a duty which 
includes the “supervision of and responsibility for anyone acting in their behalf.” Justin Federman Stone, 
41 S.E.C. 717, 721–722 (1963). The duty to supervise, found in section 203(e)(5) of the Act, extends to 
any “person subject to his [the adviser's] supervision” (and thus includes an adviser's employees), and 
is comparable to the duty to supervise imposed upon broker-dealers in section 15(b)(4)(E) of the 
Securities Exchange Act.S.Rep. No. 184, 91st Cong., 1st Sess. 47 (1969). 
 
If a registered representative acts as an investment adviser on his own behalf, he would be required to 
be registered separately under the Act. In these circumstances, care should be taken that any indicia of 
the person's employment by you as a registered representative does not mislead clients as to the 
capacity in which he is providing investment advisory services. In addition, if your firm acts as broker or 
dealer for one of your registered representative's clients, when the registered representative is acting as 
an independent investment adviser, the client should be advised of his adviser's interest in the 
transaction. Finally, the investment adviser, in such circumstances, is required to act in his client's 
interests in selecting any broker in connection with a transaction. 
 
I understand that you have already received a copy of the Act and the regulations thereunder from the 
Commission. 
 
Sincerely, 
 
Stanley B. Judd 
Deputy Chief Counsel 

 
 
 
 



 

INCOMING LETTER 

September 2, 1983 
 
Mr. John K. Evans 
Office of Investment Adviser Regulation 
Division of Investment Management 
SECURITIES & EXCHANGE COMMISSION 
Washington, D.C. 20549 
 
Dear Mr. Evans: 
 
I represent TBA Financial Corporation, a registered broker-dealer, which just recently became an 
investment adviser. As a newly certified investment adviser, I want to be sure that this company is in 
full compliance with all of the applicable federal and state regulations. I realize that your office cannot 
help concerning state regulations, but I was hoping that you might send the latest information regarding 
the applicable federal regulations for investment advisers. In particular, I am interested in our 
responsibility over our registered representatives and whether they come under our investment adviser 
certificate. 
 
I would appreciate if you could send this information to me at the above address, or if you could at least 
point me in the right direction and tell me where to look. Thank you for your time and assistance. 
 
Sincerely, 
 
Kevin J. Hughes 

 


