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Your letter of February 1, 1996 requests our assurance that we would not recommend enforcement 

action to the Commission under Section 206(4) of the Investment Advisers Act of 1940 (the 

"Advisers Act") or Rule 206(4)-1 thereunder if J.P. Morgan Investment Management, Inc. 

("JPMIM"), a registered investment adviser, advertises the performance of a particular investment 

strategy by calculating the performance of accounts for which JPMIM employs that strategy and 

deducting from that performance the highest advisory fee charged to any account employing that 

strategy during the performance period. 

 

You state that JPMIM provides investment advisory services, typically to institutional investors, with 

respect to a wide range of asset classes and sectors. Although JPMIM has fee schedules for its 

various investment strategies, you state that some clients may negotiate and pay fees lower than 

those specified in the schedules.  Because of these fee variations JPMIM proposes to present the 

composite performance of accounts for which it employs a particular investment strategy by 

deducting the highest fee charged to any account employing that strategy during the performance 

period. You represent that any quotation of this performance data will be accompanied by 

disclosure that the performance reflects the deduction of the highest fee charged. 

 

Section 206(4) of the Advisers Act prohibits an investment adviser from engaging in any act, 

practice, or course of business that the Commission, by rule, defines as fraudulent, deceptive, or 

manipulative. Rule 206(4)-1(a)(5) under the Advisers Act provides that it is a fraudulent, deceptive 

or manipulative act for any investment adviser to distribute, directly or indirectly, any 

advertisement that contains any untrue statement of a material fact or that is otherwise false or 

misleading. In Clover Capital Management, Inc. (pub. avail. Oct. 28, 1986) "Clover Capital"), the 

staff took the position that Rule 206(4)-1(a)(5) requires that advertised performance reflect the 

deduction of advisory fees that a client would have paid or actually paid. In Securities Industry 

Association (pub. avail. Nov. 27, 1989) ("SIA"), the staff was asked to modify the position taken in 

Clover Capital so that an adviser could advertise performance information that reflected a "model 

fee," which in one instance was described as the highest fee charged to an account included in a 

composite. The staff granted relief only with respect to performance that occurred prior to May 27, 

1990, stating that performance occurring after that date must reflect the deduction of the fees 

actually charged to the adviser's clients. 

 

You maintain that, notwithstanding the staff's position in SIA, advertising performance that reflects 

a model fee in the manner that you propose would not be fraudulent, deceptive, or misleading and 

therefore would not violate Section 206(4) or Rule 206(4)-1(a)(5). We agree. In order to obtain 

the ease of calculation that derives from using a model fee, JPMIM is willing to advertise lower 

performance numbers than it could have in reliance on Clover Capital. When an adviser advertises 

performance that is no higher than that which reflects the deduction of actual fees, there appears 



to be little chance that an investor would be misled.   In our view, therefore, assuming appropriate 

accompanying disclosure, Rule 206(4)-1(a)(5) does not prohibit an adviser from advertising 

performance that reflects the deduction of a model fee when doing so would result in performance 

figures that are no higher than those that would have resulted if actual fees had been deducted.  

  

Accordingly, we would not recommend enforcement action to the Commission if JPMIM advertises 

the composite performance of accounts for which it employs a particular investment strategy by 

deducting a model fee equal to the highest fee charged to any account employing that strategy 

during the performance period. Because this response is based on the facts and representations in 

your letter, you should note that any different facts or representations might require a different 

conclusion. 

 

Veena K. Jain  

Attorney  

  

Footnotes 

 

1 The staff provided limited relief in recognition of the fact that many advisers did not, at the time 

of SIA's request, have records enabling them to calculate performance net of actual fees. 

 

2 Documentation reflecting the manner in which the model fee is calculated should be maintained 

by the adviser under Advisers Act Rule 204 2(a)(16) as part of the calculation of performance data 

used in advertisements. 

 

3 You should note that this position does not depend on the client's level of sophistication. 
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February 1, 1996  

 

Office of the Chief Counsel  

Division of Investment Management  

Securities and Exchange Commission  

450 Fifth Street, N.W.  

Washington, D.C. 20549  

 

Ladies and Gentlemen: 

 

We are writing on behalf of J.P. Morgan Investment Management Inc. ("JPMIM") to request your 

advice that the Staff will not recommend enforcement action if JPMIM advertises historical 

performance of certain of its different investment strategies by deducting the highest fee charged 

to a customer employing each such strategy during the relevant period. 

 

I. FACTS  

 

JPMIM is an investment adviser registered under the Investment Advisers Act of 1940, as amended 

(the "Advisers Act"), with assets under management exceeding $ 150 billion for approximately 



1,000 clients. The average account size is $ 100 million and, with limited exception, account size 

ranges from $ 20 million to $ 1.5 billion. 

 

JPMIM's clients typically are institutional investors such as: pension and other employee benefit 

plans of corporations, state and local governments, and labor unions; other tax exempt 

organizations, such as charitable foundations, educational institutions, endowments and foreign 

governments; and insurance companies, investment companies, and other corporations and off 

shore entities. 

 

JPMIM offers advisory services across a wide range of asset classes and sectors. Annual fees for the 

most often used types of services typically range from .30 of 1% for the first $ 75 million in fixed 

income accounts to .60 of 1% for the first $ 25 million in equity and balanced accounts; however, 

some clients may negotiate lower fees. 

 

JPMIM desires to disseminate to existing and potential clients brochures describing its various 

investment strategies and their performance. It believes that clients would find the inclusion of 

performance information in the brochures useful in their decision making process. 

 

JPMIM believes that providing a strategy's performance based on actual fees would not be 

practicable because of the fee variations. To ensure that a recipient of a brochure does not receive 

information that overstates performance, JPMIM is prepared [to present performance for a 

particular investment strategy after deducting the highest fee it charges to a customer employing 

that strategy during the period for which performance is reported.] To make certain that readers 

would be aware of this practice, it proposes to add the following legend to the performance 

information: 

 

Performance figures are net of fees charged to customers. For each strategy shown, the 

performance has been reduced by the amount of the highest fee charged to any JPMIM customer 

employing that particular strategy during the period under consideration. Actual fees may vary 

depending on, among other things, the applicable fee schedule and portfolio size. JPMIM's fees are 

available upon request and also may be found in Part II of its Form ADV. Past performance does 

not guarantee future results. 

 

For the reasons set forth below, we are of the opinion that the use of the proposed fee calculation 

in advertisements would not violate the Advisers Act. 

 

II. DISCUSSION  

 

No statute or rule of the Commission specifically prohibits the use of so called "model" fees in the 

manner JPMIM proposes. In a no action letter, Securities Industry Assoc. (1989 SEC No Act. LEXIS 

1177 (November 27, 1989)), the Staff expressed its view that, after a grace period following the 

publication of the letter, any advertisement that includes performance data must reflect deduction 

of an adviser's actual fees. The Staff's position was based on its interpretation of the Rules under 

Section 206 of the Advisers Act and, in particular, Rule 206(4)-1(a)(5). 

 

As the Staff wrote in a later letter on a related issue: 

 

Rule 206(4)-1... defines the use of certain specific types of advertisements by advisers as 

fraudulent, deceptive, or manipulative. Paragraph (a)(5) of rule 206(4)-1 makes it a fraudulent, 

deceptive or manipulative act for any investment adviser to distribute, directly or indirectly, any 

advertisement that contains any untrue statement of a material fact or that is otherwise false or 

misleading. 

 

Clover Capital Management, Inc., 1991 SEC No Act. LEXIS 978, *3 (July 19, 1991). 

 

The Staff's response continues: 



 

As a general matter, whether any advertisement is false or misleading will depend on the particular 

facts and circumstances surrounding its use, including (1) the form as well as the content of the 

advertisement, (2) the implications or inferences arising out of the advertisement in its total 

context, and (3) the sophistication of the prospective client. Id. (Citation omitted) 

 

We believe JPMIM's proposal to advertise performance in the manner described to highly 

sophisticated investors who are informed by an appropriate legend of the basis on which historical 

performance is calculated would not be fraudulent, deceptive or misleading. Accordingly, we are of 

the opinion that JPMIM's proposed actions would not violate the Advisers Act and, in particular, 

Section 206 and the relevant Rules thereunder. 

 

We are hopeful of receiving your favorable response. If the Staff is unable to grant the requested 

relief, we would appreciate the opportunity to discuss your conclusions before you formally reply to 

our request. 

 

Very truly yours,  

STROOCK & STROOCK & LAVAN 

 

 


