
MR. ELLIOTT W. SMITH 
ANCHOR NATIONAL FINANCIAL SERVICES, INC. 
 
Securities and Exchange Commission 
Division of Investment Management 
Washington, D.C. 20549  
 
March 20, 1990 
 
Mr. Elliott W. Smith 
Senior Compliance Examiner 
Anchor National Financial Services, Inc. 
Anchor Centre 
2201 East Camelback Road 
Phoenix, Arizona 85016 
 
Dear Mr. Smith: 
 
In your letter dated January 29, 1990, you ask whether a broker-dealer may advertise “the offering of 
‘financial and estate planning services’ to the public without going beyond the solely incidental element 
of the exclusion” from the definition of investment adviser found in Section 202(a)(11)(C) of the 
Investment Advisers Act of 1940 (“Advisers Act”). You r letter states that you assume that any such 
services would be provided with the knowledge of and under the control of the employing firm. We do 
not believe that the offering of “financial and estate planning services” in an advertisement by a person 
relying on the broker-dealer exclusions is, per se, inconsistent with the requirement that the provision of 
advisory services be “solely incidental” to its brokerage activities. 
 
Section 202(a)(11) of the Advisers Act defines “investment adviser” to mean: 
 

Any person, who, for compensation, engages in the business of advising others, either directly or 
through publications or writings, as to the value of securities or as to the advisability of invest in, 
purchasing, or selling securities, or who, for compensation and as part of a regular business, 
issues or promulgates analyses or reports concerning securities…. 

 
Subsection (C) of Section 202(a)(11) excludes brokers and dealers from the definition of investment 
adviser if they do not receive any special compensation for investment advisory services and if such 
services are solely incidental to the person’s brokerage activities. 
 
Your letter indicates that you seek clarification with respect to the activities of bother broker-dealer 
firms and registered representatives of those firms. If a broker-dealer provides financial planning 
services that are solely incidental to its broker-dealer business and receives no special compensation for 
those services, 1/ it may rely on the exclusion. 2/ The staff also takes the position that a registered 
representative of a broker-dealer who holds himself or herself out to the public as a financial planner, 
but who provides financial planning services solely in his or her capacity as a registered representative 
of the broker-dealer, and who does not receive special compensation for such financial planning 
services, is not required to register with the Commission as an investment adviser unless the financial 
planning activities are conducted (1) without the knowledge of the employer broker-dealer, (2) with the 
knowledge but without the approval of the employer broker-dealer, or (3) independently of the broker-
dealer. 3/ 
 
I hope that this information is responsive to your questions and concerns. If we may be of additional 
assistance, please do not hesitate to contact this Office at (202) 272-1030. 
 
Sincerely, 
 
L. Hope Lewis 
Attorney 
Office of Chief Counsel 
 



Endnotes 
 
1/ A broker-dealer or its registered representative would not be providing investment advice that is 
solely incidental to its brokerage business if the advise is provided on a “fee-only” basis because it would 
be receiving special compensation for that advice. We not also that a broker-dealer or a registered 
representative would be receiving special compensation for its investment advice if it is compensated by 
commissions that include a clearly definable charge for investment advice. For example, if tow general 
commission schedules are in effect, the lower without investment advice and the higher with investment 
advice, and the difference is primarily attributable to this factor, the broker-dealer or registered 
representative is receiving special compensation. Robert S. Strevell (pub. Avail. April 29, 1985). See 
generally Investment Advisers Act Rel. No 1092 (Oct. 8, 1987) (discussing the applicability of the 
Advisers Act to financial planners, etc.). 
 
2/ However, the provision of investment advice by a broker-dealer in connection with a separately 
operated financial planning business for which fees are assessed, would not be solely incidental to its 
broker-dealer business. CF. Investment Management & Research, Inc. (pub avail. Jan, 27, 2977). 
 
3/ Elmer D. Robinson (pub. Avail. Jan 6, 1986). See also Nathan & Lewis Securities, Inc. (pub. Avail. 
April 4, 1988); Brent A. Neiser (pub avail. Jan. 21, 1986). In addition, a broker-dealer or a person 
associated with a broker-dealer who employs the term “financial planner” merely as a device to induce 
the sale of securities might violate the antifraud provisions of the Securities Act of 1933 and the 
Securities Exchange Act of 1934. See In the Matter of Haight & Co., Inc. (Securities Exchange Act 
Release No. 9082, Feb. 19, 1971); Robert E. Frey (pub. Avail. May 18, 1989). 
 
  



INCOMING LETTER 
 
Anchor National Financial Services, Inc. 
Anchor Centre 
2201 East Camelback Road 
Phoenix, Arizona 
85016 
602 955-0300 
Fax 602 956-3167 
 
January 29, 1990 
 
Securities and Exchange Commission 
Office of the Chief Counsel 
Division of Investment Management 
Washington, DC 20549 
 
Dear Sirs: 
 
Anchor National Financial Services, Inc., (Anchor Financial) was recently forwarded the attached 
competitor’s advertisement by one of our representatives. The representative was questioning the use of 
the terms “Financial Planning” and “Estate Planning” in describing services that the competitor firm was 
offering as well as our policy to not allow our representatives to utilize such references unless they are 
registered with the Securities and Exchange Commission (the Commission) as an investment adviser. 
 
As a result of the representative’s inquiry, we forwarded a request for clarification to the NASD 
regarding the appropriateness of such advertising by member firms who are not also registered as 
investment advisers. While we agree with their conclusion that the advertisement was not inappropriate 
due to the fact that the firm in question was in fact properly registered as an investment adviser, some 
questions remain regarding certain assertations contained in the NASD response letter. 
 
The NASD letter states “(O)ne of the distinctions made when offering investment “advice” or 
“counseling” in an advertisement on behalf of a Registered Investment Advisor is that such advice is 
provided on a “fee-only” basis. The ad which you forwarded does not purport to offer advice for a fee, 
but rather financial and estate planning services along with one’s investment portfolio, a practice fully in 
line with registered representatives and/or financial planners.” A copy of our inquiry and the NASD 
response is attached for your reference. 
 
It is our belief that this line of reasoning is not complete since the receipt of special compensation is only 
one element of the broker/dealer exclusion from the definition of investment adviser. The question that 
remains is whether a broker/dealer relying on the broker/dealer exclusion may advertise the offering of 
“financial and estate planning services” to the public without going beyond the solely incidental element 
of the exclusion. It is assumed that any such services would be provided with the knowledge and under 
the control of the employing firm. 
 
Anchor Financial desires a clarification in this matter so that our policies may be evaluated properly. If 
you have any question, you may contact me at (602) 954-4049. 
 
Sincerely, 
 
ELLIOTT W. SMITH 
Senior Compliance Examiner 
Anchor National Financial Services. Inc. 
 
EWS/s 
Enclosures 
 
  



NASD 
National Association of Securities Dealers, Inc. 
1735 K Street, N.W. 
Washington, DC 20006 
(202) 728-8000 
 
December 27, 1989 
 
Mr. Elliott W. Smith 
Anchor National Financial Services, Inc. 
2201 East Camelback Road 
Phoenix, AZ 80516 
 
RE: First Imperial Investor Services Ad; Reference # M89-1128-004 
 
Dear Mr. Smith: 
 
Your November 21, 1989 letter to Thomas Pappas regarding an advertisement placed by the above firm 
has been referenced to me for reply.  We have reviewed the ad in question and have the following 
comments. It is our opinion that the advertisement appears unobjectionable.  While this Department is 
not in a position to comment under the Investment Advisers Act, over which we have to jurisdiction, one 
of the distinctions made when offering investment “advice” or “counseling” in an advertisement on 
behalf of a Registered Investment Advisor is that such advice is provided on a “fee-only” basis. The ad 
which you forwarded does not purport to offer advice for a fee, but rather financial and estate planning 
services along with one’s investment portfolio, a practice fully in line with registered representatives 
and/or financial planners. 
 
Finally, we have checked with the Securities and Exchange Commission regarding the firm’s status and 
have been advisers that First Imperial Investor Services is registered as an Investment Adviser (file no. 
8-38392). 
 
Please do not hesitate to contact us if you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
Jayne E. Flood 
Supervisor 
Advertising Department 
 
JEF/smd 
 
  



Anchor National Financial Services, Inc. 
Anchor Centre 
2201 East Camelback Road 
Phoenix, Arizona 
85016 
602 955-0300 
Fax 602 956-3167 
 
November 21, 1989 
 
Mr. Thomas A. Pappas 
National Association of Securities Dealers, Inc. 
1735 K Street, N.W. 
Washington, DC 20006 
 
Re: First Imperial Investor Services advertisement 
 
Dear Mr. Pappas: 
 
Anchor National Financial Services, Inc. (Anchor Financial) is concerned about certain representations 
made in the advertisement referenced above (copy attached). 
 
The advertisement states that “Financial and Preretirement Planning” and “Estate Planning” are options 
available through First Imperial Investor Services (First Imperial) and its “Investment Officer”, John 
Davis. While the advertisement references First Imperial’s membership in the SIPC and NASD, it makes 
no reference to First Imperial being registered as an investment adviser.   
 
Anchor Financial is under the impression that the broker-dealer exclusion from the definition of 
investment adviser available under the Investment Adviser’s Act of 1940 is applicable only when any 
investment advice provided is done so in a manner solely incidental to the purchase and sale of 
securities. It would seem that advertising the availability of financial and estate planning services 
through First Imperial in this manner would cause such investment advice to be rendered outside of the 
“solely incidental” requirement and thus necessitate the registration of First Imperial as an investment 
adviser. 
 
Anchor Financial believes it can compete effectively with any broker-dealer, provided such a competition 
is on a level playing field with all parties playing by the same rules. Therefore, we wish a clarification of 
the NASD’s position in this matter so that, if necessary, our policies can be adjusted accordingly. 
However, if you agree with the assessment stated above, we believe appropriate action by the NASD is 
warranted. 
 
Sincerely, 
 
ELLIOTT W. WMITH 
Compliance Examiner 
Anchor National Financial Services, Inc. 
 
EWS.es 
Cc: Securities and Exchange Commission 
 



 


