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SEC-REPLY-1:  
SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 
WASHINGTON, D.C. 20549 
  
July 25, 1975 
  
Cahill Gordon & Reindel 
Eighty Pine Street 
New York, N.Y. 10005 
  
Attention: Stephen A. Greene, Esq. 
  
Re: Dillon, Read & Co., Inc. 
  
Gentlemen: 

In connection with a recent review of requirements under the Investment Advisors Act of 1940, we have 
had occasion to re-read your letter of August 14, 1973 regarding Dillon, Read & Co. Inc., and our 
response of October 16, 1973 to that letter. 

In this regard, we discovered that the response contains an incorrect statement as a result of a phrase 
having been omitted in the final transcription of the response. The first part of the second sentence of 
the first paragraph of that response reads as follows: 

"The Commission has interpreted Section 206(3) to require full written consent prior to the completion 
of each transaction...." 

As you know, the section contains no requirement that the consent be in writing, only that written 
disclosure be made to the client prior to the completion of the transaction. The consent, which also must 
precede the completion of the transaction, need not be in writing. However, for evidentiary purposes, an 
adviser might prefer to have written consents in his file to avoid controversy if a question is later raised 
as to whether consent actually was given in a particular situation. In any event, the first clause of the 
quoted sentence should read as follows: 

"The Commission has published an interpretation of Section 206(3) to the effect that it requires full 
written disclosure be given and that the client's consent be obtained prior to the completion of each 
transaction...." 

Since our earlier correspondence has been made publicly available I intend to make this letter similarly 
available immediately. 
  
Sincerely, 
  
Alan Rosenblat 
Chief Counsel 

 
 
 
 
 



 

INQUIRY-1:  
CAHILL GORDON & REINDEL 
EIGHTY PINE STREET 
NEW YORK, N.Y. 10005 
TELEPHONE 212-944-7400 
  
August 14, 1973 
  
Re: Dillon, Read & Co. Inc. 
  
Dear Mr. Rosenblat: 

We are counsel to Dillon, Read & Co. Inc., an investment banking and brokerage New York Stock 
Exchange member firm, (hereinafter referred to as "DR"). DR has recently filed its application on Form 
ADV for registration as an investment adviser under the Investment Advisors Act of 1940 (the "Act"), as 
a result of its proposed marketing of an industry analysis system, Prodromatics, concerning equity 
securities. 

In addition to its Prodromatics system, DR has developed a new computerized information retrieval 
system ("CUSPAK") [for institutional investors] which, as reflected in the enclosed proposed brochure 
("Brochure"), will enable subscribers to obtain a list of bonds having particular characteristics selected 
by the subscribers. The 25 characteristics are set forth on page 5 of the Brochure. 

For example, if a subscriber desires to invest in a bond with a coupon at 8%, rated AAA by Moody, 
selling at a price less than 106, maturing in 1997, CUSPAK will print out a list of currently available 
bonds having those characteristics. 

In addition, CUSPAK is programmed to analyze a subscriber's portfolio of bonds by dividing it into 25 
categories set forth on page 5 of the Brochure, e.g., industry type, coupon, price, maturity, rating. 

The CUSPAK system makes no subjective value judgments with respect to any bonds, but, rather, is a 
tool for subscribers to analyze the availability of bonds having specific characteristics selected by the 
subscribers as well as analyze the subscribers' own portfolios. All the data is available to the public; 
CUSPAK merely compiles the data and distributes it without editorial comment. 

DR has proposed that an unaffiliated third party not yet designated ("Operator") will operate and market 
the CUSPAK system to subscribers for a cash fee dependent upon usage ($1,000 per month minimum). 
Pursuant to an agreement with Operator, DR will be responsible for maintenance of the computer 
programs and data base (i.e., a list of all corporate bonds outstanding) for CUSPAK and will receive 70% 
of the fees received by Operator from its subscribers. DR will advise its institutional clients of the 
availability of the CUSPAK system and of DR's interest in CUSPAK, but will not actively solicit subscribers 
for Operator. 

The question arises as to whether DR's connection with the CUSPAK program would deem it an 
investment adviser within the meaning of Section 206(3) of the Act with respect to bond transactions 
with its customers, where DR as a broker-dealer may, as is typical in bond transactions, as principal, or 
as broker for a third party, sell a bond to or buy a bond from one of its customers who may also 
subscribe to Operator's CUSPAK system. 

It is our view that irrespective of whether or not DR's connection with the CUSPAK system is sufficient to 
deem DR an investment adviser within the meaning of Section 202(a) (11) of the Act (DR is in any 
event registering as an investment adviser because of another program), the prohibitions of Section 
206(3) should not be applicable to DR's customary dealer transactions in bonds with institutions who 
may also be subscribers in the CUSPAK system since DR would not be "acting as an investment adviser 
in relation to" any particular bond transaction. As is noted above, the CUSPAK system makes no 



recommendations with respect to the purchase or sale of any bonds so that any decision to buy or sell 
any particular bond is initiated by the institution. DR's institutional clients are aware that DR acts as 
principal in bond transactions; institutional transactions in bonds are, of course, ordinarily made on a 
principal basis. Furthermore, such clients would have been notified in advance of DR's interest in the 
CUSPAK system. Consequently, there would appear to be no conflict of interest between DR and its 
customers in executing a buy or sell bond order, nor would there appear to be any risk of potential harm 
to DR's sophisticated bond clientele by permitting DR to engage in such transactions without prior 
written consent. The Operator would market the CUSPAK system to institutional investors regardless of 
whether or not such investors are clients of DR. 

We would appreciate your confirming our view that with respect to bond transactions with its 
institutional clients in which DR acts as principal or as broker for a third party DR would not, within the 
meaning of Section 206(3), be acting as an investment adviser with respect to such transactions. In the 
event that you do not concur in such view we would greatly appreciate an opportunity to meet with you 
to discuss the possibility of obtaining an exemption under Section 206A of the Act solely with respect to 
exempting DR from the prior written consent requirement of Section 206(3) insofar as it relates to DR's 
bond transactions, since such requirement appears unnecessary in this context to protect DR's 
sophisticated clients and would be so mechanically burdensome as to cause DR to abandon its 
participation in the CUSPAK system. 

We would appreciate your attention to this matter at your earliest convenience. If you have any 
questions, please call Stephen A. Greene or Immanual Kohn of this office, collect. 

In accordance with Securities Act Release 33-5127, three additional copies of this letter are enclosed. 
  
Very truly yours, 
  
Cahill Gordon & Reindel 

 

SEC-REPLY-2:  

Based on the foregoing, we would not recommend that the Commission take any action against DR 
under Section 206(3) of the Advisers Act, if DR goes ahead as proposed; provided, however, that (1) 
before the plan goes into operation, written consent is obtained from each of DR's clients who may use 
the CUSPAK program through DR, (2) DR obtains written consent from its clients on a quarterly basis, 
and (3) no transactions are executed by DR for any of its clients until it has received advance written 
consent. The Commission has interpreted Section 206(3) to require full written consent prior to the 
completion of each transaction; accordingly, our no-action position on the quarterly consent 
arrangement specified above is applicable only to the clients described in your letter. See, Investment 
Advisers Act Rel. No. 40 (Feb. 5, 1945). 

Regarding the eventual Operator for the CUSPACK plan, from the description you have provided it would 
appear that the Operator is also an investment adviser and it will be required to register as an 
investment adviser under Section 203(c) of the Advisers Act. Moreover, the fee arrangement between 
DR and the Operator raises serious questions under Section 206(4) of the Advisers Act. See, Argus 
Securities Management Corporation, [1971-1972 Transfer Binder] CCH Fed. Sec. L. Rep. P 78,366 
(available June 1, 1971). However, in view of the fact that the Operator in this case would be providing 
a substantial service, we would not raise any objection to this fee arrangement if there is complete 
disclosure to all CUSPAK subscribers of the 70%/30% fee splitting arrangement between DR and the 
Operator. 
  
Alan Rosenblat, Chief Counsel 
Division of Investment Management Regulation 
  
October 16 1973  


