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SEC-REPLY-1:  

SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20549 

JAN 28 1987 

RESPONSE OF THE OFFICE OF CHIEF COUNSEL 

DIVISION OF INVESTMENT MANAGEMENT 

  

Our Ref. No. 87-15-CC 

CFS Securities Corp. 

File No. 132-3 

 

In your letter of January 6, 1987, you request us to advise you as to whether we would recommend any 

enforcement action to the Commission if registered representatives and employees of CFS Securities 

Corp. ("CFS"), a registered broker-dealer, provide financial planning seminars to prospective investors 

without registering as investment advisers under the Investment Advisors Act of 1940 ("Advisers Act"). 

 

Section 202(a)(11) of the Advisers Act broadly defines an "investment adviser" as any person who, for 

compensation, is in the business of advising others about investing in securities. Based on this 

definition, a registered representative of a broker-dealer generally would be an investment adviser 

under the Advisers Act, unless the representative can rely on the broker-dealer exception set forth in 

Section 202(a)(11)(C) of the Advisers Act. This provision excepts from the investment adviser definition 

any broker-dealer whose performance of advisory services is solely incidental to the conduct of its 

business as a broker-dealer and who does not receive special compensation for providing investment 

advice. 

 

In our view, this exception is available to both a broker-dealer and any registered representative or 

employee whose investment advisory activities are subject to control by a broker-dealer within the 

meaning of Section 3(a)(18) of the Securities Exchange Act of 1934. n1 However, the exception is 

available only if a registered representative or employee is providing investment advice in that person's 

capacity as a registered representative or employee, and not if the person is providing investment 

advice outside of that capacity.  

 

In your situation, even assuming the financial planning seminar would be deemed solely incidental to 

CFS's business as a broker-dealer, the question arises as to whether CFS is receiving special 

compensation in connection with the provision of these financial planning services. The fact that CFS 

may receive commissions as a result of these financial planning services would not, in itself, constitute 

the receipt of "special compensation" for purposes of Section 202(a)(11)(C). n2 However, in our opinion, 

the fee charged for the financial planning services, even if designed to defray mmaterials costs, would 

constitute "special compensation" for purposes of Section 202(a)(11)(C). n3 For this reason, we cannot 

conclude that CFS is entitled to rely on the broker-dealer exception set forth in Section 202(a)(11)(C) of 

the Advisers Act. Accordingly, we cannot assure you that we would not recommend any enforcement 

action to the Commission if the registered representatives or employees of CFS offer financial planning 

services without registering under the Advisers Act, as described in your letter.  

 

Footnotes 

 



n1 See Robert S. Strevell (pub. avail. Apr. 29, 1985); Brent A. Neiser, CFP (pub. avail. Jan. 21, 1986).  

 

n2 See id.; Investment Advisers Act Rel. No. 626 (Apr. 27, 1978). 

 

n3 The Division has taken the position that the receipt of any economic benefit constitutes the receipt of 

compensation under Section 202(a)(11) of the Advisers Act. See Investment Advisers Act Rel. No. 770 

(Aug. 13, 1981). This is so, even if payments for services cover only the cost of the services. See, e.g., 

Southwest Corporate Federal Credit Union (pub. avail. May 31, 1983); The Corporate Income Fund (pub. 

avail. June 14, 1982). In our opinion, because the payments CFS or its registered representatives will 

receive are not of the type received by a broker-dealer in the ordinary course of its brokerage business 

(i.e., commissions), they would constitute "special compensation" for purposes of Section 

202(a)(11)(C). See Robert S. Strevell (pub. avail. Apr. 29, 1985).  

 

 
INQUIRY-1:  

CFS SECURITIES CORP 

1180 SPRING CENTRE SOUTH BLVD. 

ALTAMONTE SPRINGS, FL 32714-1941 

(305) 869-9800 

January 6, 1987 

  

Mary Podesta, Esquire 

Chief Counsel 

Division of Investment Management 

Securities and Exchange Commission 

450 5th Street, N.W. 

Washington, D.C. 20549 

  

RE: Request for Interpretive Advice 

  

Dear Ms. Podesta: 

 

We request that you advise us, based on the following facts and commentary, whether the Division 

would recommend any action to the Commission if registered representatives and employees of the firm 

were to provide "educational" financial planning seminars to prospective investors. The only charge will 

be to cover the cost of the seminar materials and the persons conducting the seminars are not 

registered as investment advisors. 

 

The seminar would be educational in nature, but would include general information about the 

appropriateness of investing in certain securities as defined broadly by the Commission. Other topics 

would include, but not be limited to, risk management, education planning, tax planning, retirement 

planning and estate planning. 

  

FACTS 

  

1. CFS Securities Corp is a Florida based broker/dealer with registered representatives in Altamonte 

Springs, Florida; McLean, Virginia; and Irvine, California. 

  

2. The seminar is a "packaged" seminar entitled "Successful Money Management Seminars" offered by 

Successful Money Management Seminars, Inc., 10300 S.W. Greenburg Road, Suite 270, Portland, 

Oregon 97223. 

  

3. The fee charged for the 3-part seminar would be used only to defray costs of materials. 

  



4. Materials would include a seminar notebook to be made available to each attendee at a current cost 

of $ 39.00. 

  

5. The seminars would be conducted only in the State of Florida. 

  

6. Attendees would be entitled to a 100% refund of fees upon request after completion of the 10 1/2 

hour, 3-part program, if they are not completely satisfied upon written request and when program 

materials are returned. 

  

COMMENTARY 

 

It is our understanding that it has been the view of the Commission that any individual who provides 

advice, or issues or promulgates reports or analyses which concern securities, but which do not relate to 

specific securities, would generally be considered an "investment adviser" under the Investment 

Advisors Act of 1940 (the "Act"), assuming such services are performed as part of a business and for 

compensation. 

 

It must be recognized that the sale of securities may occur as a result of the seminar activities and that 

usual and customary commissions, not exceeding the industry's standards, could be paid to the seminar 

sponsors as a result of those sales. 

 

Based on the information provided, we respectfully request that you advise us whether the Division 

would recommend any enforcement action to the Commission if the seminars were conducted by non-

registered individuals where a fee was involved only to cover costs of the seminar. 

  

Sincerely, 

 

Delton L. Haynes 

President  

 


